1 Temmuz 2014 Salı

30 Haziran | Almanya: 2 - Cezayir: 1 | Brezilya 2014


Futbolcular bu şekilde mi düşünüyor ya da motive oluyor bilemiyoruz ama medya genel olarak bu maçı Cezayir için 1982'de yaşanan olayın bir rövanşı olarak görüyordu. Almanların bu konuyu pek düşündüğünü sanmıyorum. Fakat eğer dozajında kullanılırsa Cezayirli futbolcular için iyi bir motivasyon kaynağı olabilir.

Oyun beklenildiği gibi daha çok Almanya'nın kontrolünde ve Cezayir yarı sahasında başladı. Almanya çok net pozisyon bulamasa da baskı kurmaya çalışıyordu.

9. dakikada savunmadan tek topla Slimani'yi buluşturan Cezayir birden bire çok büyük bir fırsat yakaladı. Ancak Slimani'nin üstüne gelen ve açısını kaybetmesini sağlayan Neuer Slimani'nin kaleyi bulmasına engel oldu. 10. dakikada yine arayan atılan bir topta Cezayir tehlikeli olmaya çalışsa da bu sefer Alman defansı etkili olarak pozisyonu engelledi.


Bu pozisyonlardan sonra Cezayir biraz dengeyi kurdu. En azından sadece kontra atak aramıyor, paslarla da çıkmaya çalışıyorlardı. 15. dakikada Feghouli çalımlarla Almanya ceza sahasına girdi ve şutunu çekti. Eğer pas verebilseydi gol olması içten bile değildi. Akabinde golü buldular fakat pozisyon ofsayt olduğu için geçerlilik kazanmadı. Cezayir bu sefer de sol kanattan müthiş bir pozisyon yakalasa da vuruşta top çok az farkla auta gidiyordu. Cezayir Alman baskısını kırmıştı.

Almanya bir nevi Barcelona gibi orta sahada top çeviriyor ve çok top kaybediyorlardı. Alıştığımızın aksine çok fazla kanatlara inmiyor ya da verkaçlarla pozisyon aramıyorlardı. 20. dakika geçildiğinde Almanya'nın net bir gol pozisyonu yoktu.

28. dakikada yine hızlı gelişen bir Cezayir atağında Neuer defansının hatasını sezip kalesini hızlıca terketti ve olası bir gol pozisyonunu engelledi. Neuer ikinci kez Almanya'yı kurtardı desek çok da yalan olmaz. 40. dakikaya geldiğimizde Neuer yine Almanya'nın en iyi oyuncusuydu. 41. dakikada uzaklardan atılan bir şutu elinden kaçıran Cezayir Kalecisi Rais'den dönen topu Götze tamamladı ancak bu sefer Rais topu kontrol etti ve gole izin vermedi.


İlk yarının son dakikalarında tempo artınca Almanya pozisyonlar bulmaya başladı. Cezayir'in oyun düzeninin bir an için bile bozulması demek Almanya'nın gole yaklaşması anlamına geliyordu. Bugün kötü oynasa da fırsat kollayan bir görüntü içerisindedi Almanya. İlk yarı bu şekilde 0-0 sona erdi.

İkinci yarının ilk beş dakikası Almanya orta saha ile rakip onsekiz çizgisi arasında sürekli top çevirerek boşluk aradı. Akabinde her iki takımda tempoyu biraz arttırınca çok net olmasalarda tehlikeli diyebileceğimiz pozisyonlar buldular. Götze'nin çıkıp Schurle'nin oyuna girmesi Almanya'nın biraz daha etkili olmasını sağladı diyebiliriz.

65. dakikaya kadar bu şekilde süren oyunun temposu biraz düştü. Cezayir acele etmiyor, top kazandığında paslarla kendi yarı sahasından çıkıyordu. Almanya ise tempo yapamıyor ve çok sık top kaybediyordu. 68. dakikada sakatlanan Mustafi'nin yerine Khedira oyuna girdi.

Khedira'nın oyuna girmesi bu dakikalarda Almanya üzerinde çok büyük bir etki yaratmazken, Cezayir'in gol arzusu biz futbol severleri mutlu etti. Çünkü Almanya tempoyu yükseltmezken Cezayir sıkça oyunu hızlandırmaya ve pozisyonlar bulmaya başladı. Bilemiyorum, belki Almanya olası bir uzatmayı düşünerek sabırlı oynuyordu. Fakat o kadar emin olamıyorum. Cezayir2de  78. dakikada Taider'i oyundan çıktı ve yerini Brahimi'ye bıraktı.

80. dakikada sağ kanattan gelen Khedira ortasına uçarak kafa atan Müller, Rais'i geçemedi. Müthiş bir kurtarış yapan kaleci çok kritik bir dakikada takımının geriye düşmesini engelledi. Khedira 82. dakikada Müller'e müthiş bir pas attı ama Müller kötü bir vuruşla topu auta attı. Khedira yavaş yavaş Müller'in daha etkili olmasını sağlıyordu. Cezayir'de bu dakikalarda temponun yükselmesine eşlik ediyordu ama kaptırdıkları toplar da Almanya tehlikesi olarak kalelerine geri dönüyordu. 4 dakikalık ekstra bölümde de bir gol gelmeyince maç uzatmalara gitti. Bence Alman futbolcular Neuer'e teşekkür etmeli zira eğer böyle bir kalecileri olmasa çoktan çeyrek finale veda etmiş olurlardı.

Uzatmaların ilk yarısının hemen başında Almanya, Schürle'nin inanılmaz derecede şansa attığı bir gol ile öne geçti. Muhtemelen sadece Cezayir'i değil biz futbolseverleri de çok demoralize etmiş bir goldü diye tahmin ediyorum. Bu dakikadan sonra morallenen Almanya oyunu kontrolü altında tuttu ve 119.dakikada Mesut Özil'in artık yorgun düşen Cezayir savunmasını aşarak golünü atıyor. 120'de Slimani Cezayir'in golünü atıyor. Fakat bu gol Cezayir'e yetmiyor. Almanya Çeyrek Finalist oluyor.

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder