30 Haziran 2014 Pazartesi

30 Haziran | Fransa: 2 - Nijerya: 0 | Brezilya 2014


Fransa grubunu beklenenden rahat bir şekilde bitiren -ki bu Fransa'dan düşük beklentiyi anlayamadım bu sene- bir ekip olarak maça çıktı. Nijerya ise kötü futbolun temsilcisi olarak ikinci turda idi. Tek bir planı ve silahı vardı. O da kontraatak. Arjantin maçında da gördüğümüz üzere defans olarak da aslında başarılı değiller.Zira Arjantin sayısız pozisyon ve rahat goller bulmuştu. Tabii ikinci turun tek maçlık atmosferi herşeyi daha değişik bir hale de getirebilir.

Maç oldukça hareketli başladı. Fransa ilk maçlardaki kadar olmasa da her iki kanadı da etkili kullanıyor ve pozisyon arıyorlardı. Bir kanat oyuncusu gibi oynayan Benzema ve sağ kanattan gelen Valbuena, Nijerya'nın alan daraltmasına rağmen sık sık pozisyon ürettiler. Ancak bu pozisyonlar bir türlü net tehlikelere dönüşemedi.

Nijerya ise gruplardan çıkmasını sağlayan futbol oynamadan ve oynatmadan oynama şeklinde izah edebileceğimiz taktiğini bir kenara bırakmıştı. Kapanmadan açık bir futbolu tercih ettiklerini gördük. Onlarda Emenike, Mosas ve Ahmed Musa ile etkili oldular. 19. dakikada Nijerya bir gol buldu fakat çok ince de olsa pozisyon ofsayt idi. O yüzden geçersiz sayıldı.

22. dakikada Valbuena'nın ortasına penaltı noktası üzerinden vuran Pogba kaleci Enyeama'yı geçemedi. Fransa adına ilk yarıdaki en net pozisyondu diyebiliriz. İlk yarım saatten sonra ise her iki takımda enerjilerini tasarruflıu kullanmak adına tempoyu düşürdüler. Daha çok set hücumuna dönük oyunu tercih ettiler. Oldukça denk geçen bu 15 dakikadan sonra hakem iki dakikalık uzatmayı da oynattı ve ilk yarı sona erdi. 0-0

İkinci yarıya Fransa biraz daha baskılı başladı. Arka arkaya Nijerya kalesine, özellikle de ceza sahası için ataklar da bulundular fakat yine ilk yarıdaki gibi çok net pozisyonları yoktu. 60. dakika civarında Nijerya tekrar dengeyi yakaladı ve bu sefer onlar Fransa ceza sahasını ablukaya almaya başladı. Bu ablukadan kurtuldukları ender anlardan birinde; 70. dakikada Benzema, Enyeama ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda çok yavaş vurunca Nijerya defansı top gol çizgisini geçmeden çıkarmayı başardı.

76. dakikada Valbuena'nın kullandığı korner sonrası süre gelen pozisyonda Cabaye'nin ceza sahası dışından sert vuruşu Enyeama'nın koruduğu kalenin üst direğinde patladı. Fransa açısından şanssız bir andı.Akabinde 78. dakikada Fransa etkisi iyice arttı. Benzema'nın kafa vuruşunu müthiş kurtaran Enyeama; bir dakika sonra Valbuena'nın kornerinde topu kontrol edemeyince Pogba basit bir kafa vuruşuyla topu boş kaleye gönderdi. Maç uzayacak mı acaba derken böylece Fransa 1-0 öne geçti.


Golden hemen sonra yine Griezmann ile bir pozisyon bulan Fransa, Enyeama'yı geçemedi. Bu dakikadan sonra iyice demoralize olan Nijerya oyundan çok düştü. Öyle ki 90+2'de Fransa'nın kullanmak için bile zor gittiği kornerde adeta uyuyan Nijerya defansı Yobo'nun ters vuruşu ile kendi kalesine golü attı. Skor 2-0 oldu. Bu dakikadan sonra Fransa son düdüğü bekledi ve çeyrek finale çıktı.

Nijerya gruplardaki kötü futbolunu tekrarlamasa da Fransa'ya direnemediler. Sebebi de bence net bir hücum planları olmamasaydı. Örneğin Fransa'nın yan toplara çok çalıştığı belliyken Nijerya'da böyle birşey göremedik. Bir sonraki maçta görüşmek dileğiyle.

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder