25 Mayıs 2014 Pazar

Brezilya 2014 Tahminlerim

Merhaba,

Başlamasına onbeş günden biraz fazla bir süre kalmışken sizlerle kişisel Dünya Kupası 2014 tahminlerimi paylaşmak istedim. Tabii ki öncelikle bu yazıda gruplardan kimlerin çıkacağına yönelik tahminlerimi bulacaksınız. Ama baştan uyarmalıyım; bu tahminler teknik ve taktik tahminlerden ziyade gönülden geçen, içime doğan tahminler olacak. Başlayalım:



A Grubu:

Nam-ı diğer Sambacıların yani Brezilya'nın bu gruptan çıkamaması sanırım turnuvanın en büyük süprizi olur ki gerçekten de beklenmeyen birşey. O nedenle tartışılan ancak gücü ortada olan kadrosu ile grubun favorisi.

Kalan üç takımdan Meksika her ne kadar elinde Avrupa'nın değişik liglerinde oynayan futbolcuları olsa da eski heyecan veren görüntüsünden bir hayli uzak duruyor. O nedenle grubu sonuncu bitirirler ise şaşırmayacağım.


İkincilik bana göre Hırvatistan ve Kamerun arasında geçecek. Neredeyse Süper Lig'de top oynamanın ön koşul sayıldığı Kamerun Milli Takımı eğer biraz dikkat ederse gruplardan çıkıp 16 takım arasına girebilir. Rakibi Hırvatistan'ın Modric, Mandzukiç, Oliç gibi silahları olsa da nedense Hırvatlar bir süredir benim gözümde bir "takım" değildir. Yanlış düşünüyor olabilirim ama fikrim bu yönde.

B Grubu:

Maalesef Şili ve Avustralya için bir ölüm grubu diyebiliriz. Süpriz yapmaya en yakın isim hırsları ve mücadeleci yönleri ile Şili ancak İspanya ve özellikle çok formda oyuncuları olan Hollanda varken diğer iki takımın şansı bir hayli az. Açıkcası bu grup için içimden fazla birşey yazmak gelmiyor. Süpriz beklemiyorum.


C Grubu:

Turnuva'nın en renkli grubu diyebiliriz. Güney Amerika, Avrupa, Afrika ve Uzakdoğu temsilcilerini bir arada barındırıyor. Güç dengeleri de yerinde diyebiliriz. Son ana kadar birinci ve ikincilik yarışının süreceğini ve süprizlerle dolu maçların oynanacağını düşündüğüm bir grup C Grubu. Yunanistan ve Fildişi Sahilleri tecrübeli oyuncuları ile bir adım öne çıksa da bence her an herşey olabilir.

D Grubu:

Favori grubum. Son dönemde en çok sevdiğim ve takip ettiğim yıldızlar bu gruptaki takımlardan mücadele ediyor. Bunların yanında bir de veteran diyebileceğimiz ve hatta belki de son Dünya Kupası'na çıkacak olan oyuncular da bu grupta.

Güney Amerika elemelerine fırtına gibi başlayan ancak Play-Off'de Ürdün'ü eleyerek Brezilya davetiyesini son anda alan Uruguay favorilerimden biri. Son dönemin en formda golcülerinden Luis Suarez ile PSG'nin iki büyük yıldızından biri olan Cavani'yi kadrosunda barındırıyor. Diego Forlan gibi bir veteran da takımın yer yer başvurabileceği silahlarından biri. İstikrar sorunları olsa da gruptan çıkmasını temenni ettiğim ilk takım.


Kostarika bazen süpriz yapsa da bu grupta bence en büyük rolü ilk ikinin belirlenmesinde olacak. Kendilerinin çıkabileceğini pek düşünmüyorum.

İtalya tüm Dünya Kupaları için benim "duygusal" favorilerimdir. Gök Mavili ekibe apayrı bir sempati duyarım. Umarım bir kaza yaşamazlar ve gruptan çıkarak daha da ileri noktalara gider hatta kupayı kaldırırlar. Fazla söze gerek yok Forza Azzurri!

İnternette dolaşan ve bu sene yapılan çeşitli müsabakaları 1966 yılında kazanan ülkeleri anlatan bir bilgiye göre bu senenin tek eksiği İngiltere'nin Dünya Kupası'nı kaldırması. Ancak daha Panini'nin çıkartma albümümnde bile "takım fotoğrafı" bulunmayan bir ekip için yıldızlarla dolu bir kaos, bilinmezlik tanımlaması yapsak yanlış olmaz diye düşünüyorum. İngiltere çok iyi oyunculara sahip olsa da çıkamazlarsa şaşırmayacağım bir takım(?!) olacaktır.

E Grubu:

Fransa hariç diğer takımlar hakkında çok büyük bir bilgim yok açıkcası. Honduras'ı hiç bilmiyor, Ekvator'u Uruguay'a yaşattığı zor anlardan tanıyor, İsviçre'yi de Türk asıllı futbolcularından tanıyorum desem yalan olmaz. Fransa Milli Takımı son zamanlarda eski sıkıcı halinden sıyrılmış durumda ve göze hoş gelen bir futbol da oynuyorlar. Zorlanmadan gruptan çıkarlar diye düşünüyorum ama ikinci kim olur derseniz bir fikrim yok.



F Grubu:

Messi'nin kötü geçen La Liga performansı sonrası artık kendini ispatlamak isteyeceğini düşünüyorum. Eğer yanılmıyorsam zaten Dümya Kupası hariç üst düzey tüm kupalarda oynadı ve kazandı. Arjantin o kötü de oynasa bu gruptan çıkacaktır ama iyi oynarsa ve oynatırsa işte o zaman en azından yarı finalde Arjantin'i görebiliriz diye düşünüyorum.

Bosna Hersek ise bence diğer üç takım arasında en oturmuş olanı. İran ve Nijerya gerek kupaya gelirken oynadıkları maçlar gerekse eski güçlerinden uzak olmaları sebebiyle pek şans vermediğim takımlar.

G Grubu:

Portekiz-Gana-Amerika ve Almanya. Gönlümden geçen güzel forma tasarımları ile Gana'nın bu gruptan çıkması. Kötü bir kadroları da yok ancak işleri kolay olmayacak tabii ki; ancak imkansız da değil. Portekiz'in kuşkusuz en büyük silahı C.Ronaldo olacak. O da Messi gibi kendisini bu kulvarda henüz kanıtlayamamış bir süper yıldız ancak takımın geri kalanı ona ayak uydurabilir mi emin değilim. Amerika ise bu gruptan çıkarsa çok büyük sürpriz olacaktır. Almanya ise bildiğimiz Alman Panzeri olarak zorlanmadan gruptan çıkacaktır. Umarım Gana ikincilik mücadelesini bir şekilde kazanır. Kilit maçı Almanya ile oynayacağı maç olacak.

H Grubu:

Belçika gruptaki favorim. Zira yetiştirdikleri gençler çok başarılı ve uluslararası alanda da bir hayli tecrübeliler Rusya ile beraber belki biraz zorlansalar da çıkacaklarını düşünüyorum.


***

Özet olarak gruplardan çıkacak takımlar hakkındaki tahminlerimi okudunuz. Dediğim gibi teknik, istatistiki ve çok da kitabına uygun tahminler değil fakat aşağı yukarı böyle bir görüntü öngörüyorum. Kupanın Brezilya'da oynanacak olmasından sebep maç saatleri ülkemizde biraz zorlayıcı olsa da maçları izlemeye, izledikçe de görüşlerimi buradan paylaşmaya çalışacağım.

Biz izleyicileri sıkmayacak, futbol oyununun dinamizmine ve meyvesi olan gollerine doyacağımız bir turnuva diliyorum. İyi günler.

Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder