26 Haziran 2014 Perşembe

25 Haziran | Ekvator: 0 - Fransa: 0 | Brezilya 2014

Hem güzel futbolu hem de bol gollü maçları ile göz dolduran Fransa'nın rakibi Ekvator. Ekvator özellikle İsviçre maçında haketmediği bir yenilgi almıştı. Akabinde güzel bir maç sonucu Honduras'ı geçerek üç puana ulaştı. Fransa'dan fark yiyen İsviçre'de üç puanda kalınca grubun son maçları büyük önem kazandı.


İsviçre'nin rakibi Honduras grubun en zayıf halkası fakat İsviçre'nin de çok formda olduğunu düşünürsek her an herşey olabilir. Ekvator'un ise Fransa karşısında işi gerçekten çok zordu. Seyirci avantajını ve disiplinli savunma anlayışları ile Fransa karşısında tutunmaya çalışmak dışında yapacakları fazla birşey de yoktu.

İsviçre'nin maçın başında gelen golü Ekvator'lu futbolculara ne kadar yansıtıldı bilemiyoruz ama bir futbolsever olarak beni üzdü açıkcası. Fransa maçın ilk yirmi dakikasında etkili başladı. Özellikle sol kanadı iyi kullanan Fransızlar, Ekvator savunmasını bayağı bir rahatsız etti. Ancak uzaktan çektileri şutlar dışında çok da sonuca gidecek bir etki gösteremediler.



Yirminci dakikadan sonra Fransa biraz vites düşürdü. Ekvator bu fırsatı kullanarak biraz rakibinin üstüne gitti ama kontrolü de elden bırakmadılar. Yirmibeşinci dakikadan sonra Fransa yine atak üstüne atak yapmayı denerken otuzuncu dakikada İsviçre'nin Shakiri ile ikinci golü bulduğu haberini aldık. Birkez daha üzüldük.


Ekvator'da Enner Valencia yine oldukça etkili idi. Bu sefer Antonio Valencia'da kendisine eşlik edince etkisi biraz daha arttı. En net pozisyonu sol kanattan gelen ortayı Michael Jordan vari bir sıçrama sonrası kafa vuruşu ile tamamlayan Enner Valencia ile buldular. Ancak Lloris kalesinde başarılı idi. Fransa'nın en etkili ismi ise yaptığı press ve sürati ile Griezmann idi. İki dakikalık uzatma sonrası ilk yarı golsüz sona erdi.

İkinci yarıya Greizmann yine hızlı başladı. Sağ kanattan gelen Sagna'nın ortasına güzel bir vuruş yapan Greizmann önce kaleci Dominguez'i sonra da kale direğini geçemedi. Ellinci dakikada Antonio Valencia bence kasıtlı yapmadığı bir hareket sonrası kırmızı kart ile oyun dışında kaldı. Bu da tahmin edeceğiniz üzere Ekvator'un hücum gücünü bir hayli düşürdü. Buna rağmen ellidördüncü dakikada üçe iki yakaladıkları bir pozisyonda Ekvator gole Noboa ile çok yaklaştı ama başarılı olamadı.

Altmışüçüncü dakikada ise ilk iki maçın Ekvator adına etkili ismi Montero; bugünkü etkisiz oyunu sebebiyle oyundan alındı. Yerine Alex Ibara girdi. Yetmişinci dakikada İsviçre maçından Shakiri ile gelen üçüncü gol haberi Ekvator için ümitleri bitirdi. Zaten Antonio Valencia'nın atılması sonrası hücum gücü ciddi manada düşen Ekvator artık bir nevi onur mücadelesi vermeye başladı. Giroud ile forveti çiftleyen Fransa çok hızlı gelmese de etkili bir paslaşma sistemi ile kendilerini de çok yormadan pozisyonlar bulmaya başladı.

Seksenli dakikalarda Ekvator çok net iki pozisyondan yararlanamazken; Fransa'da bu ataklara Benzema, Giroud ve Pogba ile karşılık vermeye çalıştı ama genelde Dominguez'in üstüne gelen vuruşlar istedikleri etkiyi yaratmadı. Uzatma anlarında Ekvator yine etkili olsa da maç başladığı gibi 0-0 bitti.


Bu sonuçla Fransa ve İsviçre bir üst tura yükselirken Ekvator dört puanda kalarak elendi. Üzüldüm, zira tüm maçlarında göze hoş gelen ve bol pozisyonlu bir futbol oynayan Ekvator en azından ilk onaltıya kalmayı hakediyordu. Başta Enner Valencia olmak üzere kaleci Dominguez, Kaptan Ayaro ve defanstan Parades oyunlarını beğendiğim futbolcular oldu. Taraftarı ve futbolu ile bize yaşattığı futbol dolu güzel ve renkli dakikalar için Ekvator'a teşekkür ederim.

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder