16 Haziran 2014 Pazartesi

Brezilya 2014: 5. Maç Günü Değerlendirmesi

16 Haziran 2014

5. maç günü yine gollü bir maçla açıldı.Bu durum bizleri çok sevindirirken umarım bu tempo ileride takımların yorulmasına ve düşük kalitede maçların gerçekleşmesine sebebiyet vermez. Ancak akabinde İran ve Nijerya çok kötü futbol oynayarak turnuvanın ilk golsüz ve berabere biten maçına imza attılar. Gerçekten tebrikler.

Bu sefer blogda tüm gün bittikten sonra değil, maçlar oynandıkça değerlendirmelerimizi yazmaya karar verdik. Almanya - Portekiz maçı ile başlıyor, İran - Nijerya maçı ile devam ediyoruz.



Almanya: 4 - Portekiz: 0

Maçın hızlı başlayacağını ve tempolu gideceğini tahmin etmek ortalama bir futbolsever için zor değildi. Fakat bir yarıya bu kadar çok olayın sığabileceğini tahmin etmek zordu tabii ki. Portekiz aslında istekli ve arzulu başladı. 18'e kadar gayet hızlı ve etkili geldiler. Fakat bir türlü son vuruşta istedikleri başarıyı yakalayamadılar.

Almanlar ise hızlı paslar ve araya atılan toplar ile rakibin defasında eksikler aradı, buldu ve önceleri değerlendiremedi. Bu araya atılan toplardan birinde Götze düşürülünce penaltı kazanan Almanlar, Müller'in vuruşu ile 1-0 öne geçti. O an aklımdan "acaba daha önce turnuvada penaltı ile öne geçen takımların kaderine mi uğrar Almanya" diye geçirmedim değil.

Akabinde çok etkili olmasa da Almeida'nın sakatlanıp oyundan çıkmak zorunda kalması Portekiz için kötü gidişatın başlangıcı oldu. Zira penaltıdan sonra bile iyi oynuyorlardı. Bu sırada kornerden gelen  ortaya yükselen Hummels, Portekiz'in üzerine adeta kabus gibi çöktü. Skor artık 2-0 idi ve sinirler de gerilmeye başlamıştı.


Portekiz burada bize Almanya ve İtalya'nın turnuva takımı olduklarını gösterdi. Takımınızda her biri ayrı yetenek ve tecrübede oyuncular olabilir. Ancak soğukkanlı olmaz, büyük resmi göremezseniz turnuvada çok ileri gidemezsiniz. Belki yaptığı faulde pek birşey yoktu ama sonradan gidip hafifçe de olsa Müller'e kafa atması Pepe'nin sonunu hazırladı. Sırp Hakem affetmedi. Kırmızı kart ile Pepe'yi oyun dışı bıraktı.


Bu dakikadan sonra Almanya çok daha rahat rakip sahaya geçmeye ve pozisyon bulmaya başladı. İlk yarının sonlarına doğru yine sahneye Müller çıktı ve Almanya'yı 3-0 öne geçiren golü attı. İkinci yarıya gidilirken artık tek bir soru işareti vardı. Almanya daha fazlası için yüklenecek mi?

Cevabı ilk on dakikada verdi Almanya. Hayır! Çünkü biliyorlardı bu bir turnuva idi ve daha önlerinde oynamaları gereken maçlar vardı. 3-0 gibi bir skoru ilk yarıda yakalayınca da tempoyu düşürdüler ve ikinci yarı birkaç hızlı çıkış dışında Portekiz kalesine gitmediler. Bunlardan birinde de turnuvanun ilk hat trick başarısına ulaşan Müller takımını 4-0 öne geçiren golü attı. Portekiz tarafı ise demoralize çıktıkları ikinci yarıda birşeyler denese de maç onlar için ilk yarıda bitmişti. Christiano Ronaldo'nun üzerindeki milli takım baskısı sanırım ilerleyen günlerde daha artacak. Ancak rakipleri kağıt üzerinde zayıf olduğu için -ki bence değiller- halen daha gruptan çıkabilirler. Tek bir şartla; bu maçı unutmaları gerekiyor.


Birkaç cümlede Khedira için söylemek istiyorum. Geçtiğimiz sezonda performansı tartışılan oyuncu; bu maçta defansına özellikle yan toplarda inanılmaz yardımcı oldu ve belki de görevini eksiksiz yerine getirdi.

Uzun lafın kısası Almanya bu maçta gösterdi ki; Final maçının en kuvvetli adayı. Bakalım ilerleyen maçlar bize neler gösterecek.

İran: 0 - Nijerya: 0 

Nijerya maça oldukça enerjik ve hızlı bastılar. Çok yüksek topla oynama oranı ve güçlü pres ile tabiri caizse İran iki pas bile yapamadı. Ancak ilk 20 dakikadan sonra Nijerya'nın bu baskısı kesildi ve maç durağan bir hale dönüştü. İran ileriye topu taşıyamama sıkıntısını -sanırım biraz da özgüven eksikliği var- ilk yarının son 15 dakikasında aşmaya başladı ve akabinde pozisyonlar bulmaya başladı. En önemli pozisyon Reza'nın yakın mesafeden vurduğu kafa şutu idi. Gol olsa ikinci yarı çok daha hareketli geçebilirdi.


Maalesef olmadı ve futbol oynamaya niyeti olmayan bu iki takım hakkında birşey yazmak istemiyorum. Diyeceğim tek şey Bosna Hersek'in bu maçı görüp sevinmesi ve motive olması gerektiğidir. Bir sözüm de seyircilere. Maç biter bitmez bu futbolcuları yuhlamaları çok güzel oldu.

ABD: 2 - Gana: 1

<Maalesef uykuya yenik düşerek maçı izleyemedim. O nedenle de maç hakkında bir yazı yayımlayamıyorum. Özür dilerim. >

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder