25 Haziran 2014 Çarşamba

25 Haziran | Arjantin: 3 - Nijerya: 2 | Brezilya 2014

Arjantin ilk iki maçı kazanarak geldiği karşılaşmada oynadığı futbol ile çok eleştiri almıştı. Bence de bu eleştiriler çok haklıydı. Eğer kadrosunda Messi gibi bir süper yıldız olsa muhtemelen bugün bu karşılaşmaya 2 puan ile çıkıyor olacaktı. Risk aldığı dakikalarda attığı şutlarlar takımına hayat veren kişi oldu. Ayrıca artık Messi için Milli Takım'da oynamıyor eleştirileri de bir kenara bırakılabilir.


Nijerya ise tamamen Yunanistan'ın Avrupa Şampiyonu olduğu zaman ki gibi oynuyor desek yeridir. Kapanıyor ve yakalarsa bir iki tane atıyor. Bunun dışında hiçbir oyun planları da yok maalesef. Durum böyle iken ; yani oyunları ile sevilmeseler de sonuçta bir skor oyunu olan futbolun en büyük turnuvasında bu noktaya gelmeyi başaran iki takımın maçı hızlı başladı.



3. dakikada sol kanattan gelişen Arjantin atağında direkten dönen topu tamamlayan Messi takımını 1-0 öne geçiren futbolcu oluyordu. Ancak bu sevinç kısa sürdü çünkü 4.dakikada sol kanattan Ahmed Musa'yı kaçıran Nijerya güzel bir kontrol ve vuruş yapan Ahmed Musa'nın golü ile beraberliği yakalıyordu.


Bu dakikadan sonra Arjantin oyunun kontrolünü tamamen ele geçirdi diyebiliriz. Belki bir 30 ve 35. dakikalar arasında Nijerya biraz toparlandı diye biliriz ama Arjantin birçok fırsat yakaladı, değerlendiremedi. Nijerya ise uzun toplar ile Emenike'yi ve Ahmed Musa'yı kaçırmayı denemek dışında birşey yapamadı.


45+2'de Messi rakip ceza sahasının sağ köşesinden kullandığı frikikte az evvel yine benzer noktadan kullandığı frikiki kurtaran Eneyama'yı avlıyordu. Skor 2-1 oldu ve ilk yarı sona erdi. İkinci yarıya aynı ilk yarıda olduğu iki takımda çok hızlı başladı. Bu sefer ilk gol Nijerya'dan geldi. Ahmed Musa 48. dakikada takımına beraberliği getiren golü attı.

Ancak 50 dakikada sol kanattan gelen yan topta hamle yapan Roho'nun dizine çarpan gol Nijerya ağlarıyla buluşuyor ve skoru 3-2'ye taşıyordu. Bu dakikadan sonra yine Arjantin'in kontrolünde bir oyun izlemeye başladık. Özellikle Bosna Hersek'in 2-0 öne geçtiği haberinden sonra oyunun temposu giderek düştü ve sık sık durmaya başladı. 66. dakikada takım arkadaşının attığı sert şut koluna çarpan Babatunde oyundan çıkmak zorunda kaldı. TV'den kırık var gibi görünüyordu. Umarım göründüğü gibi değildir.



Maçta düşen tempo 90+4'e kadar sürdü ve maç 3-2 olarak sonuçlandı. Futbolcular üzerinde stresin etkisini bu maç çok güzel gösterdi. Rahatlayan turu elde etmiş olan Arjantin; ilk iki maçta oynamadığı kadar iyi bir futol oynadı. Özellikle hücüm organizasyonları açısında seyir zevki yüksek bir Arjantin idi. Tabii bunda rakibinin de benzer bir rahatlık içinde olmasının da etkisi yadsınamaz. Ancak kaybetmenin bir sıkıntı getirmeyeceğini bilmek futbolculara kendi futbollarını oynama şansı vermiş diyebiliriz.

Nijerya'da yenilmiş olmasına rağmen İran'ın da Bosna Hersek'e 3-1 kaybetmesi ile ikinci tura yükselmiş oluyor. Ancak bu oyunla işlerinin çok zor olduğunu düşünüyorum.

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder