28 Haziran 2014 Cumartesi

28 Haziran | Brezilya: 1 (3) - Şili: 1 (2) | Brezilya 2014

Meksika maçı hariç grubundan zorlanmadan çıkan Brezilya ile yine Hollanda maçı hariç rahat bir şekilde grubundan çıkan Şili arasındaki mücadelenin ilginç geçmesi bekleniyordu. Daha ulusal marşlar okunurken müziğin kesilmesine rağmen marşlarını söyleyen Şililileri, Brezilya taraftarının yuhlaması en hafif tabiri ile kabalıktı.

Brezilya maalesef eskiye oranla daha az sempatik bir takım. Şili ise kendisine duyulan sempatinin giderek arttığı bir takım. Tabii maçları sempati kazandırmıyor. Keyifli bir maç olması bekleniyordu ve ilk yarı güzel bir havada başladı.




Maçın ilk beş dakikası karşılıklı sert faullerle geçti. Howard Web bu faulleri iyi tespit etti ama kartına başvurmadı. Akabinde iki takımda uzaktan attıkları şutlar ile birbirlerinin kalelerini yokladılar. Sonrasında kanatları kullanan her iki takımdan rakip ceza sahasında daha çok görünen Şili oldu. 13. dakikada Neymar ile duvar pası yaparak ceza sahasına giren Hulk'un düşürülmesinde hakem Howard Web oralı olmadı. Açıkcası Hulk'un düşüşü de pek inandırıcı değildi.

16. dakikada Silva'nın sektirdiği topu önünde bulan Neymar hızla ceza sahasına girdi ancak biraz ağır kalınca defans önünü kapatmakta gecikmedi. Maç genelde fauller sebebi ile çok sık durmasına rağmen yine de futbol açısından keyifli devam ediyordu. 18. dakikada bu oyun meyvesini verdi ve bir duran topta Thiago Silva'nın arka direğe indirdiği top ile  buluşan David Luiz, Brezilya'yı 1-0 öne geçirdi.

Golden sonra Brezilya etkinliğini iyice arttırdı. Şili pozisyon bulamaz hale geldi. Futbol genelde dar alanda ikili mücadeleler şeklinde geçse de Brezilya özellikle Neymar'ı araya atılan toplarla kaçırmayı deniyordu. Tempo artmadan maç bu şekilde giderken 32. dakikada bir taç atışı sırasında kaptıkları topu Alexi Sanches ile buluşturan Şilili oyuncular beraberliği yakalamayı başardılar. Skor 1-1 oldu.

Brezilya özellikle sağ kanattan oldukça yüklendi ve Şili defasının yaptığı hatalardan bolca faydalandı ama bir türlü etkili son vuruşu yapamadı. Hele ki 39. dakikada Neymar kaleci ile karşı karşıya kaldı. Vurmak yerine şu atmayı tercih edince defans müdahale etti ama top bu sefer Fred'in önünde kaldı ama o da altıpastan topu boş kaleye atmak yerine auta attı. 43. dakikada Dani Alvez uzaklardan şansını denedi ama kaleci Bravo son anda müdahale ederek golü önledi. İlk yarının son anlarında duraklayan Brezilya'nın üzerine biraz giden ve pres yapan Şili arka arkaya pozisyonlar buldu ve duran toplar kazandı ama gole dönüştüremedi. İlk yarı da bu şekilde sona erdi.

İkinci yarı daha tempolu başladı. Özellikle Brezilya yine daha hareketli olan taraftı ama Şili'de özellikle kaptıkları topları çok hızlı bir şekilde Vidal ve Alexi Sanchez'e göndermeye çalıştı. Ayrıca Şili ilk yarıya oranla biraz daha derli toplu oynamaya çalışıyordu. Daha çok pas yapıp, pres yapıyorlar ve Brezilya'ya oranla daha fazla topla oynamaya çalışıyorlardı.
Hulk 53.üncü dakikada defansın arasına sızıp kaleci Bravo ile karşı karşıya kaldı ve topa diziyle vurarak golü attı. Fakat hakem Howard Web elle oynamayı tespit ederek golü saymadı ve Hulk'a bir sarı kart gösterdi. Böylece Hulk bu dakika itibariyle bir resmi maçta Brezilya forması altında gol atma şansını kaçırmış oldu. Hulk'un resmi maçlar dışında Brezilya Milli Takımı'nda 9 golü bulunuyor.

Bu dakikadan sonra karşılıklı top kayıpları çoğaldı ve her iki takımda oyun kurmakta çok zorlandı ve hata yaptı. Scollari 64. dakikada büyük eleştiriler alan Fred yerine Jo'yu oyuna dahil etti. Şili aynı dakikada çok net bir pozisyondan yararlanamadı. Kaleci Julio Ceasear güzel bir refleks ile bu ani şutu kurtarmayı başardı.

Brezilya oyun kurmayı denese de Şili'nin daralttığı alanda bir türlü etkili olamıyordu. Neymar'ında kaybolması ile etkisi giderek azaldı. Şili ise defansif önceliğinin yanında kendi yarı sahasından paslarla çıkıp ara paslar ya da uzun toplar atmaya dayanan bir oyun sistemi tercih ettiği görülüyordu. Scollari 72. dakikada Fernandinho'yu oyundan alırken Ramires'i sahaya sürdü. 74. dakikada Hulk'un sol kanattan yaptığı ortaya Jo altıpas içinde dokunamayarak Fred'e selam gönderdi.

Brezilya son on dakikaya girildiğinde Şili ceza sahasında karambol pozisyonlar da olsa daha çok görülmeye başladı. Şili ise bir kaza golü yememek için tempoyu düşük tutmaya çalışıyordu. Hulk 83. dakikada birkez daha sahneye çıktı. Rakip ceza sahasına çalımlarla giren oyuncunun şutunu Bravo başarı ile çıkarttı. Adeta Hulk, Neymar'ın rolünü oynuyordu.

Doksan dakikanın sonuna ilave edilen 3 dakikalık uzatmada Şili arka arkaya yüklenmeye, ataklar yapmaya başladı. Hatta fırsat yakalasalar bile değerlendiremediler. Böylece normal süre uzatmalara gitti.



Hulk uzatmalara da hızlı başladı. Sol kanattan uzun bir mesafe taşıdığı top sonunda bir faul kazandı ve seyircilerini hırsıyla ateşledi. 93. dakikada kaleci Bravo ile karşı karşıya kalan Jo, kaleci Bravo'nun göğsüne kramponunun tabanı ile yaptığı müdahale sonrası sarı kart gördü.

Her iki takımda kontrollü oyuna devam ediyor, yakaladıkları boş alanları değerlendirmeye çalışıyorlardı. Oyunun temposu bu dakikalarda oldukça düştü. Şili neredeyse hiç atak yapmazken, Brezilya'da Hulk ve Jo'nun ayaklarına bakıyordu. Özellikle Hulk, Brezilya'nın hücum gücünü ayakta tutan isimdi.

Neymar ise ilginç bir şekilde pek ortalarda yoktu. Şili tarafında da Alexi Sanches'in bencilliği daha etkili olabilecek birkaç pozisyonun başlamadan bitmesine sebep oldu. Oyun bu şekilde devam ederken uzatmaların ilk yarısı sona erdi.

Şili ikinci uzatma devresine maçı penatltılara götürme istediğini belli ederek başladı. Brezilya ise biraz daha istekli olan taraf olmasına rağmen etkili olamadılar. 119. dakikadan itibaren de Brezilya bile rakibine ayak uydurdu. Ama Şili bir anda yaptığı atakta Pinilla'nın şutu 120.dakikada üst direkte patladı. Hemen ardından Brezilya bir kontra atak fırsatı yakaladı ama Hulk'dan önce defans müdahale etti. 

Uzatmalar sona erdiğinde maç penaltılara kaldı. Bundan sonra artık kaybedene hele ki bu Şili olursa cidden yazık olacaktı. Tahminim şu dakikaya dek tuttu. Brezilya çok zorlandı ve Şili'de haketti.

Brezilya David Luiz'in penaltısı ile öne geçti. Direkten dönen topundan sonra Pinilla bu sefer topu Julio Cesar'ın üstüne vurdu.

Willian ise Şili'yi ümitlendirdi. Topu auta attı ama Julio Cesar bu sefer "kurtardı". Alexi Sanchez'in sağına attığı topa uzanarak penaltının gole dönüşmesine izin vermedi. 2. penaltılar sonunda Brezilya 1-0 önde idi.

Üçüncü penaltılarda Bravo kurtarmayı denese de Marcelo topu ağlarla buluşturdu ve Brezilya'yı 2-0 öne geçirdi. Aranguiz ise takım arkadaşlarına uymadı ve penaltıyı attı. Skor şimdi penaltılarda 2-1 olmuştu.

Hulk dördüncü penaltıyı kaleci Bravo'nun soluna attı fakat Bravo bu sefer kurtardı ve takımına büyük bir şans getirdi.  Diaz topun başına geldiği tüm statta heyecan doruktaydı. Diaz, Cesar'ı ters köşeye yatırmayı başardı ve eşitliği sağladı. 2-2

Neymar'da "garip" bir stille penaltı kullansa da golü atmayı başardı. Şimdi beşinci penaltılarda Brezilya 3-2 öne geçmişti. Şili atamaz ise turu geçen taraf Brezilya olacaktı. Şili'de topun başına Jara geçti ve topu direğe nişanladı. Brezilya böylece çeyrek finale kaldı.

Şili'yi tebrik ediyor, şansın da bir takımın yanında olmasının gerektiğini gördüğümü belirtmek istiyorum.

Sevgil ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder