Ölüm grubu olarak gösterilen D Grubu'nda ilk maçlar tamamlandı.
Oldukça heyecanlı maçlara sahip olan grupta ilk maçlar "kolay lokma" olarak gösterilen Kosta Rika'nın liderliğiyle geçilince; önümüzdeki maçlar için de süpriz senaryolara açık bir yola gidilmiş oldu.
Şu Uruguay maçına bir bakalım.
Kosta Rika : 3 Uruguay: 1
Bu kupada kim penaltı golüyle öne geçse başına bir felaket geliyor. Turnuvanın en gözde takımlarından Uruguay; 2010 Dünya Kupası'ndan kalma bir ışıltıya turnuvaya girse de o günlerden çok uzak olduğunu attığı penaltı golüyle öne geçmesine rağmen gösterdi. Peki neydi Uruguay'da ters giden?
Uruguay'ın Sorunu
- Uruguay'ın hücum planlarında büyük boşluklar var. Özellikle Suarez'in olmadığı bir formasyonda. Takımda topu ileri taşıyabilen oyuncu sayısı çok az. Sağ bekte Maxi Pereira ve ileride Forlan, solda da Rodriguez dışında topu ileri taşıyabilen bir oyuncu yok. Rodriguez'in yeterlli kalitede olmaması; Forlan'ın yaşı; Maxi'nin pozisyonu devreye girince top hemen hemen ileri taşınamaz hale geldi.
-Stoper orijinli Caceres haklı olarak soldan bindirme yapamadı; sadece idare etti.
-Orta sahadaki oyuncular Stuani, Arevelo ve Gargano yaratıcılıktan uzak oyuncular. Bunlardan Stuani'nin sağ kanada yakın oynayarak üretimde bulunması beklendi. Hiçbir şey yapamadı. Arevelo ise zaten üst sınıf bir Fabio Bilica. Üzerinize oynanmadığı zaman hiçbir yararlılığı yok. Gargano da silik oynayınca organizatör sıkıntısı çektiler.
- 2010'da organizatörlüğü Forlan üstlenmişti. İkinci forvet olarak ceza alanının dışında kanat ya da merkezde topla buluşup dağıtım ve servis yapma rolünü üstlenerek orta sahadaki bu açığı kapatıyordu. Oysa yaşı ve formu bu görevi sürdürebilecek düzeyde değil.
- Cavani deplase olan tarzda bir forvet oyuncusu. Organizatör bir oyuncu değil. Bu da onun çabalamasına ama didinmesinin karşılığını alamamasına sebep oldu.
- İkinci yarı oyuna giren oyunculardan sadece Lodeiro bir şeyler değiştirme gücüne sahipti. Onu da son 10 dakikaya kadar kanatta kaybedince çok bir etkisi olmadı. Tek faydası Stuani'nin aksine Maxi'nin daha çok bindirme yapmasına katkı sağlaması oldu.
- Godin ve Lugano üstün oldukları hava toplarında büyük zaafiyet yaşadılar. Arkaya atılan toplardaki beceriksizliği de korkuttu. Gömülmedikleri her maçta sıkıntı yaşarlar. Muslera'nın iyi gününde olmaması da bu durumu besledi.
Çözüm
Suarezsiz bir Uruguay'ın Forlan'ın organizatörlüğünde bir denemeyle başlaması anlamlıydı. Ancak bu planın çalışmadığı ortaya çıktığı anda yapılması gereken pas trafiğinin ciddi şekilde arttrılmasıydı. Benchten girecek oyuncuların katkı sağlayamayacağı düşünülürse vasıfsız orta saha oyuncularının kabiliyetine uygun olarak sofistike kısalar yerine basit kısalar ile takımın temposu arttırılması, sabırlı "hentbol" hücumları şeklinde Maxi'nin sağdan; solda Cavani'nin katılımlarıyla sabırlı bir yerleşme denenmeliydi. Bu noktada Lodeiro'nun ortanın ortasına çekilip hücumu yönlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yine de Suarez'in ayaklarına bakan bir takım. Tek avantajları önümüzdeki iki maçta gömülme stratejisini uygulayabilecek olmaları. Boş alan hücumda beceriksizliği örtecektir. Maxi'nin direkt atılması ise hücuma büyük zarar verecek.
Kosta Rika'nın Sorunu
Bryan Ruiz'in varlığına rağmen Kosta Rika da organizatörsüz bir takım. Tek tutundukları dal Campbell'in baskıyı kırmak için topu ileride tutup taşıyabilmesi. Bunu uygulayabildikleri için başarılı gözüktüler ancak silahı belli bir takımın durdurulması ya da pasifize edilmesi çok daha kolay olacaktır.
Atakta duran topta Bolanos ile çok etkili olmalarına rağmen defansta da duran topta zaaf sahibi olarak gözüktüler. İngiltere ve İtalya gibi etkili duran top kullanan takımlara karşı bu sorun oldukça ortada olacaktır.
Kosta Rika neyi doğru yaptı?
Çok standart savunma oyuncularına sahip olduklarından gömülüyorlar. Akhisar gibi çok haddini bilerek oynayan bir takım. Çıkarken topu Ruiz ya da Campbell ile buluşturmak zorunda olduklarının farkındalar. Planları belli olduğu için toplu olarak buna uygun hareket ediyorlar. 1. alanda bol kısa paslı oyun tercih ediyorlar. Çok sık kısa pas yapıp Ruiz ya da Campbell'in topu alabileceği pozisyonu aramaya çalışıyorlar.
Kalecileri Navas ve defansta M. Umana oldukça güven veren arkadaşlar.
Kosta Rika gruptan çıkmak için ne yapmalı?
Defansta ölü toplara ciddi şekilde çalışmalı; atakta ölü top başarısını geliştirmeli. Campbell ve Ruiz'in dışında bir başka oyuncu sokamayacaklarına göre sabırlı oyunlarına devam etmek zorunda kalacaklar. Şansları yaver giderse sürpriz yapabilirler. Özellikle ilk yarısını berabere kapatabilirlerse ikinci yarı daha fazla boşluk bulup sorun yaratabilecek potansiyele sahipler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder