28 Haziran 2014 Cumartesi

28 Haziran | Kolombiya: 2 - Uruguay: 0 | Brezilya 2014

İtalya'yı 1-0 ile geçerek bir üst tur biletini alan Uruguay; maçın sonrasında FIFA'nın Luis Suarez'e verdiği 9 maç ve 4 ay her türlü futbol aktivitesinden yasak cezası ile sarsıldı. İtalya maçında çok etkili olmasa da hiç şüphesiz takımın en etkili silahı olan Luis Suarez'in olmaması Uruguay'ı etkileyecek gibi görünüyordu.


Kolombiya ise oldukça rahat geldiği turda asıl sınavını vermeye hazırlanıyordu. İsminin okunuşu hakkında halen daha tartışmalar sürse de James Rodriguez en önemli silahı olacaktı. Maçtaki kişisel favorim Kolombiya. Hem oynadıkları oyunlar hem de turnuvanın daha şenlikli geçmesi adına Brezilya için güzel bir rakip olacaklardır.

Liseli okurlarımızın bilemeyeceği bu iki fotoğrafı totem olarak yerleştirdikten sonra maç yazımıza başlayabiliriz.
İlk beş dakikada Kolombiya topa daha çok hakim olan ve etkili olmaya çalışan takım görüntüsündeydi. Takım olarak hücumu düşünen bir anlayış ile başladılar. Uruguay ise biraz daha kontrollü ve sert bir oyun anlayışı ile başladı. İlk on dakika bu şekilde geçildi.

Kolombiya onbeşinci dakika geçildiğinde halen daha oyunun mutlak hakimi olunca Kolombiya taraftarları "Oley" tezahüratları duyulmaya başlandı. Tabii bu hakimiyetin net bir pozisyon getirmediğini de belirtmek gerek. Ancak Uruguay kalesine bir çeşit abluka uyguladıkları da bir gerçekti. Yirminci dakikada maçtaki durum bu şekildeydi.

Bu baskı sonunda golü getirdi. Yirmisekizinci dakikada -turnuvanın bence yıldızı- James Rodriguez'in ceza sahası dışından göğsünde yumuşatıp dönüp vurduğu muhteşem şutu ile Kolombiya 1-0 öne geçiyordu. Muslera parmaklarının ucu ile dokundu ama yeterli olmadı. Böylelikle James Rodriguez dördüncü Dünya Kupası maçında dördüncü golüne ulaşıyordu. Yaş 22.


Yedikleri golden sonra Uruguay oyuna dönmeye başladı. Özellikle Cavani ve Rodriguez ile etkili olmaya çalıştılar. Zaman zaman defanstan gelen "Altın Kafa" Godin'de bu ikiliye destek olmayı denedi. Topla oynama oranları arasındaki fark bu dakikalarda azalsa da Uruguay bal yapmayan arı durumundaydı. Kolombiya ise kapanmıyor aksine her fırsatta pozisyon kovalıyordu. İlk yarı bu oyun tarzı ve tempo ile sona erdi.

Kolombiya ikinci yarıya yine çok hızlı başladı ve arka arka ataklar sonunda 50. dakikada golü buldu. Bu sefer arka direkten altı pasa kafa ile indirilen topu James Rodrigues tamamladı ve Kolombiya 2-0 öne geçti.



Uruguay'ın en etkili olduğu an 63. dakika idi. G.Rodriguez'in ceza sahası dışından attığı şut idi ancak kaleci Ospina gole izin vermedi. Devamında da buldukları pozisyonda yine Ospina kalesinde başarılı idi. Uruguay bu dakikalardan sonra Uruguay biraz daha yüklenen taraf oldu ancak pek bir etki gösteremedi. Kolombiya biraz daha geriye çekildi ancak bu Uruguay'a pek birşey kazandırmadı. Oyun kurmakta çok zorlanıyorlardı.

Uruguay yedek kulübesinin hemen önünde gerçekleşen bir ikili mücadele sonunda hakeme sert tepki gösteren Lugano yedek kulübesinde sarı kart görmeyi başardı. 78. dakikada M. Pereira büyük bir hata sonucu kaleci Ospina ile karşı karşıya kaldı ancak Ospina yine iyi kapattı.


Kolombiya'nın kapanmasını fırsat bilen Uruguay gol aramaya devam ediyordu. 84. dakikada bu sefer sol kanattan Cavani sert bir şut çekti ama Ospina yine yerinde ve zamanında bir müdahale ile gol olmasına izin vermedi.

Maçın kalan kısmında gol olmayınca 2-0 Kolombiya'nın galibiyeti ile sona erdi. Oynamak istedikleri dönemde Uruguay'a şans tanımayan Kolombiya, turu hakederek geçtiler. Şimdi rakipleri Brezilya. Yolun açık olsun Kolombiya.

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder