30 Haziran 2014 Pazartesi

29 Haziran | Kosta Rika: 1(5) - Yunanistan: 1(3) | Brezilya 2014


Kuşkusuz Kosta Rika grup maçlarının en süpriz takımı oldu. 5-4-1 taktiğini pek de görülmemiş bir şekilde uygulayarak gruptaki rakiplerini geçti ve turnuvada ikinci tura gelmeyi başardı. Yunanistan ise iyi bir futbol oynamasa da son maçını, son dakika penaltısı ile kazanarak ikinci tur vizesini almıştı. Açıkcası telafisi olmayan bir maçta Kosta Rika'nın nasıl oynayacağını çok merak ediyorum.

İlk on dakika geçildiğinde maç iki onsekiz çizgisi arasında geçiyor desek pek yanlış olmazdı sanırım. Kosta Rika önde basarak Yunanistan'ın orta sahada oyun kurarak gelmesini engelliyordu. Yunanistan ise katı savunmasını kurmuş, Az gelişen Kosta Rika ataklarını savunuyordu. Yunanistan rakip alana az adamla gidiyor ve kilidi uzaktan atılan şutlar ya da uzun paslarla Samaras'ı buluşturmayı deniyordu.

Kosta Rika ise genelde hızlı oynayarak kanatlardan yakalayabileceği pozisyonların peşinde koşuyordu. Özellikle Campbell'i kaçırarak gol pozisyonları aradılar. İlk yirmi dakika bu şekilde geçildi. Kosta Rika ilk köşe vuruşunu 21. dakikada kazandı.


25. dakikadan sonra Yunanistan defansını biraz daha öne çıkartarak ileride kalabalıklaşmayı seçti ve bunda da başarılı oldu. Ancak son hamleyi yapmakta pek başarılı olamadılar. Kosta Rika ise oyun planını bu duruma karşın çok değiştirmedi. Düşük tempolu ve sıkıcı bir maç izlediğimizi söyleyebiliriz.

Yunanistan'ın en etkili olduğu an sol kanattan gelen ortaya ayak uzatan Salpingidis'in pozisyonu idi. 36. dakikada gerçekleşen pozisyonda kaleci Navas bu pozisyonda yaptığı müdahale ile Yunanistan'ı bir golden etti. Bu pozisyondan sonra her iki takımda çok etkili olamayınca ilk yarı 0-0 sona erdi.

İkinci yarı yine çok sıkıcı başladı ve öyle devam ederken tam bu maça uygun bir gol oldu. Sol kanattan gelişen atakta Kaptan Ruiz'e gelen pası Ruiz sol ayağının içi ile kaleye bıraktı. Top  yavaş yavaş kaleyi bulurken kaleci Karnezis seyretmekle yetindi. Kosta Rika 1-0 öne geçti.


Kosta Rika golden sonra daha da etkili gelmeye başladı. Akabinde gelişen bir atakta ceza sahasına yapılan ortada Torosidis'in elle müdahalesini Avustralyalı hakem kaçırdı.


Yunanistan etkili olamıyor, Kosta Rika ise Yunanistan sahasında daha çok görünüyordu. Yani işler Kosta Rika için iyi gidiyordu. Ancak 68. dakikada Duarte rakibine arkadan yaptığı hareket sonucu ikinci sarı karttan kırmızı kartı görerek oyun dışı kaldı. Yunanistan bir süre evvel oyuna Mitroglu'nu almışken bu karttan sonra Gekas'ı da dahil etti. Böylece üç forvet ile daha etkili olmayı denedi.

Kosta Rika ise özellikle son 10 dakikada artık bir kazaya kurban gitmemek için iyice defansa çekilerek kontra ataklarla pozisyon aramaya başladı. Birkaç fırsatta yakalasa da başarılı olamadılar.

2. Turun geleneği haline gelen son uzatma dakikalarında önde olan takımın gol yemesi geleneği bozulmadı. Yunanistan Sokratis'in golü ile 1-1 beraberliği yakaladı. 90+3'de Mitroglu'nun kafa vuruşunu müthiş kurtaran Navas maçın uzatmalara gitmesini sağlayan adam oldu.


***
Gerek ertesi gün mesai olması gerekse desteklediğim bir takımın daha şanssız bir şekilde elenmesini görmeye katlanamayacağım için yattım uyudum. Uzatmaları ve penaltıları izleyemedim. Sonuç olarak penaltılarda beşte beş yapan Kosta Rika, Gekas'ın kaçırdığı penaltı sonrası turu geçen taraf oluyor.

Sevgi ve Saygılarımla,

Umut Dülger







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder